Reabilitare sisteme fotovoltaice

Reabilitare sisteme fotovoltaice 1

Sistem fotovoltaic instalat in septembrie 2016  de catre o firma de profil din Romania, intr-o zona apropiata orasului IASI

Scopul instalarii unui astfel de sistem fotovoltaic a fost, electrificarea unui spatiu rezidential, intr-o zona fara acces la sistemul energetic national. Dupa ce am fost contactati de beneficiar,  a fost efectuata o vizita la locatie, intocmindu-se un raport asupra a ceea ce trebuia remediat. Clientul a primit un deviz de materiale si un plan de lucru cu punctele pe care urma sa le realizam pentru reabilitarea instalatiei.

Sistemul fotovoltaic a fost conectat la un banc de acumulatori de tip AGM-GEL, folosindu-se conductori subdimensionati, acest lucru ducand la functionarea defectuoasa a intregului sistem, la supraincalzirea conductorilor si a caderilor mari de tensiune pe lungimea acestora, iar in final la dezechilibrarea tensiunilor acumulatorilor.

Ca urmare a instalarii unor conductori subdimensionati,  procesul de incarcare si exploatare a acumulatorilor este afectat de cele mai multe ori pe termen lung si iremediabil. De asemenea legaturile electrice la bancul de acumulatori s-au facut direct pe bornele acumulatorilor, fara nici un fel de protectie pentru scurtcircuit. Intr-o  instalatie de curent continuu ce implica instalarea de acumulatori, un scurtcircuit este un lucru de nedorit, deoarece acumulatorii pot furniza curenti foarte mari,  lucru ce duce de cele mai multe ori la un incendiu.

Foto 15 Foto 13 Foto 14

Pentru situatia descrisa mai sus, s-a decis instalarea de egalizatoare Victron Energy cu scopul echilibrarii tensiunilor intre acumulatori si s-au refacut in totalitate legaturile electrice, utilizand conductori adecvati, respectand sectiunile recomandate de producator si instalandu-se protectiile pentru scurt circuit atat de necesare.

S-au instalat bare de cupru pentru colectarea conductorilor pozitivi si negativi ai sirurilor de acumulatori si s-au conectat senzorii de temperatura, lucru omis in totalitate de firma ce a realizat instalarea initiala. In plus s-a lasat posibilitatea de extindere a sistemului prin adaugarea de acumulatori, fara a aduce modificari instalatiei existente.

Reabilitare egalizatoareEgalizatoare baterii
Reabilitare bara cupruSoclu fuzibil cu bara cupru colectoare
Reabilitare extinderePosibilitate extindere acumulatori

Sistemul in cauza, a fost instalat sub o scara de beton in partea de hol, la locatia beneficiarului, intr-un spatiu inchis si greu accesibil, neexistand posibilitatea ventilarii echipamentelor si accesarii acestora in cazul unei avarii sau interventii. Neasigurarea unui spatiu ventilat corespunzator in cazul unei instalatii fotovoltaice, duce la supraincalzirea echipamnetelor cauzand uzura prematura a acestora, si nefunctionarea in parametri normali.

In urma reabilitarii, sistemul  a fost instalat pe unul din peretii alaturati scarii cu mult acces si posibilitate de ventilare.

Avand in vedere ca nu exista acces la reteau nationala in zona, sistemul a fost conectat la un generator diesel ca si functie de back-up si incarcare pentru zilele defavorabile, motiv pentru care clientul a optat pentru un echipament performant (invertor din gama Multiplus) de la Victron Energy cu functie de lucru interactiv cu un grup electrogen. Trebuie sa mentionam ca generatorul diesel recomandat de firma ce a instalat sistemul, nu era compatibil cu astfel de aplicatii, ca urmare performantele sistemului au fost dramatic afectate.

Fiind un generator cu automatizare, recomandat pentru retele electrice, el are scopul de a asigura functionarea consumatorilor pe perioada lipsei tensiunii retelei.

Intr-un sistem off-grid acest lucru este daunator deoarece in momentul in care bateriile se descarcau, invertorul se inchidea, timp in care generatorul era pornit de catre un tabloul de automatizare.

Invertorul sesizand tensiune de la generator, repornea, iar dupa un timp de 7 secunde, tablou de automatizare comuta consumatorii casei pe invertor si dadea comanda de oprire generatorului.

Invertorul ramanand fara tensiune de la generator si fara sa aiba timp suficient sa isi incarce bateriile descarcate, acesta se oprea din nou.  Acest ciclu se repeta continuu, pana la epuizarea combustibilului sau la aparitia unui defect al generatorului diesel,  sau pana la interventia beneficiarul de a inchide generatorul.  Aceasta dependenta de functionare  intre echipamente este unul de tip defectuos, aparand acest “conflict” de functionare in bucla.

In tot acest timp, electromotorul generatorului diesel s-a defectat si a fost inlocuit de doua ori, datorita functionarii incorecte, prin porniri si opriri repetate, beneficiarul nefiind acasa sa intervina pentru oprirea lui manuala.

In final s-a luat decizia inlocuirii generatorului diesel cu unul compatibil cu acest tip de aplicatie, s-au facut setarile de lucru ale invertorului, s-a instalat un tablou de comanda pentru intregul sistem cu posibilitate de pornire manuala sau automata a generatorului diesel pentru incarcarea acumulatorilor, sau pentru oprirea lui pentru cazuri de interventie.

Sisteme fotovoltaice
Rabilitare tablouTablou protectii AC: supratensiune, scurtcircuit, diferentiala
pornire generatorPanou pornire generator, semnalizare si resetare egalizatoare
Reabilitare finalSistem fotovoltaic in momentul predarii catre beneficiar

Avand in vedere cele de mai sus, intelegem ca cei ce au pus in opera un  astfel de sistem nu sunt decat asa zisi ‘’instalatori’’, si de cele mai multe ori, desi avem de a face cu echipamente performante, punerea in manopera fiind dezastruoasaincrederea clientilor in astfel de sisteme fiind puternic zdruncinataAcestia din urma fiind, de multe ori tentati sa aleaga cele mai ieftine echipamente pentru aceste sisteme fotovoltaice si sa nu faca diferenta intre echipamentele de buna calitate si cele de calitate indoielnica.

Vezi aici galeria foto cu acets sistem fotovoltaic off-grid

Vezi aici site-ul Victron Energy.

One thought on “Reabilitare sisteme fotovoltaice

  1. Ioan says:

    Buna ziua. Foarte important ceea ce faceti dvs., deoarece sunt multe firme neserioase. Este foarte important ca o firma de montaj panouri fotovoltaice care promite sa se ocupe de toate cele necesare de la proiect pana la mentenanta, sa aiba in echipa sau sa apeleze la un inginer electric autorizat. Ca sa nu se intample astfel de greseli. Investitia intr-un sistem fotovoltaic poate fi destul de mare, iar in caz de instalare incorecta pagubele si mai mari. Cunosc pe cineva care a avut o experienta foarte neplacuta… Am sa va recomand!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Preturile afisate pentru produsele ce contin TVA 9% se aplica persoanelor fizice, conform legislatiei in vigoare.